PiGate op een raspberry PI3

In het kader van Welfare kan het in een noodsituatie wel eens interessant worden om in een ramp situatie de mogelijkheid te geven om een email te verzenden naar familie of vrienden.

Precies daarvoor is het PiGate project een handig stukje (bijna) kant en klaar pakket.

Een PiGate is gebaseerd op een Raspberry Pi en een Coastal Chipworks TNC-Pi (een uitvoering van de ons bekende TNC-X) die direct op de Raspberry Pi geplaatst kan worden.
De TNC-Pi wordt vervolgens aan een VHF set gekoppeld E-mails worden via Winlink verder verstuurd.
Omdat de email via het winlink adres van de betreffende zendamateur worden verstuurd zullen eventuele antwoorden op deze mail allemaal in de mailbox van de betreffende zendamateur terecht komen.

De PiGate zelf zal zich als een Wifi accesspoint voordoen zodat als voor iemand een emailaccount is aangemaakt, deze persoon met zijn eigen smartphone of tablet kan verbinden en mails verzenden. Ook een webmail interface is voorzien. Het is niet mogelijk om bijlagen te verzenden of om mails weg te gooien. Dit om te grote mails te voorkomen en zekerheid te hebben dat alles nog te traceren is.

De mogelijkheid bestaat om een PiGate als compleet geïnstalleerd pakket te bestellen, maar zelf de onderdelen aanschaffen (Raspberry PI, TNC-pi (als bouwpakket of gebouwd) ) kan ook. Om het compleet te maken kun je er ook nog een GPS aan koppelen zodat de juiste locatie wordt door gegeven aan de RMS.

Aangezien mijn Raspberry Pi 3 al wifi aan boord heeft heb ik geen externe USB wifi dongle nodig, het is wel mogelijk deze als nog aan te sluiten, het voordeel daarvan is dat je door de externe antenne het bereik van de wifi zult vergroten.


Er is voor de behuizing een tekening beschikbaar voor een 3D printer (een collega Darist had de mogelijk om dit via zijn werkgever voor mij te regelen).
De uitgang van de TNC-pi is een 9 polig sub-d connector, om een beetje DARES standaard aan te houden heb ik een verloop je van deze connector gemaakt naar een female 5P DIN connector zodat iedereen die al een kabeltjes van zijn set naar een TNC-X heeft ook aan mijn TNC-Pi zou kunnen koppelen. (voor het gemak zijn alle onderstaande connector afbeeldingen de connector zijde (de zichtbare kant, dus niet de soldeerzijde ) )

 

DB9  Female                      ==>                       Female 5P DIN

1                                             TX                          1

3                                             PTT                        3

5                                             RX                          4+5

6                                             GND                      2

Voor mijn Yaesu serie FT 8×7 heb ik ook een rechtstreekse kabel gemaakt zodat ik zowel de TNC-Pi als de TNC-x aan ieder van mijn sets kan koppelen en ze ook tegelijk in gebruik kan hebben:

DB9 Female                       ==>                       Male 6 pin mini DIN

1                                             TX                          1

3                                             PTT                        3

5                                             RX                          4+5

6                                             GND                      6

De software is standaard voorzien van ARRL en ARES logo’s dit is uiteraard allemaal wel aan te passen, maar dat zal je voor iedere nieuwe versie van PiGate opnieuw moeten doen aangezien dit als complete image wordt aangeboden. Deze moeite neem ik maar niet.

De (engelse) documentatie is zeer duidelijk en er wordt om de werking te garanderen afgeraden omzet software updates op de installatie te doen. (een SD kaartje van 8GB is voldoend om de PiGate op te slaan, ik raad aan en werkende installatie gewoon netjes bij je spullen te bewaren en daarop ook geen aanpassingen te doen)

Er zijn (ook voor de configuratie) geen toetsenbord, muis of monitor nodig, als vindt ik het voor de configuratie wel zo makkelijk, Je kunt alles instellingen webbased doen door te verbinden met het SSID PiGate en het bijbehorende wachtwoord raspberry en dan via de webbrowser naar http://10.10.10.10 te gaan.

Mijn Quickstart lijst.

  1. Download de laatste image voor de door jou gebruikte Raspberry (op het moment van schrijven is dit versie 1.3.5)
  2. Zet de image met behulp van bijvoorbeeld Win32DiskImager op een SD kaart.
  3. Stop de SD kaart in de Raspberry Pi.
  4. Sluit de zender aan op de TNC-Pi
  5. Voor zie de Raspberry Pi van spanning
  6. Verbind met de webinterface (standaard wachtwoord is: password)
  7. Ga naar System Maintenance
  8. Ga naar System Setup menu (loop alle sub items af en stel deze in naar wens)
  9. Ga naar Set Default WL2K Callsign en stel dit in
  10. Ga naar Edit the list of RMS stations voeg PI8HGL toe
    (helaas geeft niet ieder RMS goed alle gegevens mee,
    PI8HGL moet handmatig worden toegevoegd met alle gegevens ) Open daarvoor een terminal sessie en type sudo nano /var/www/html/rms_stations

Voeg 2 regels toe:
PI8HGL-10,JO22DB, 144850000,0,1200

PI8HGL-10,JO22DB, 430912500,0,9600

  1. Set default WL2K RMS
  2. Return tot he Homepage
  3. Start /Stop AX25 service
  4. Set Polling interval.

Vanaf dit moment kan er mail verstuurd worden. Er is nog maar 1 gebruiker namelijk je eigen callsign maar extra gebruikers zijn snel aangemaakt.

Vergeet niet de documentatie eens aandachtig door te lezen, ik heb zeker niet alles in dit document verwerkt, dit is slechts een quickstart. Erg handig is dat de documentatie op de PIGate zelf aanwezig is dus je hebt het dan ook altijd bij je.
http://www.pigate.net

http://tnc-x.com/TNCPi.htm