Zo kopt het ND deze morgen in dit artikel
Ik heb verbaasd gestaan van de artikelen in de Bazuin (deel 1 en deel 2) van Ds de Marie. Vooral omdat zowel ds Van der Wolf als Ds Hoogendoorn diverse keren aan hebben gegeven in gesprek te willen. Ik kan me dus de mening van de 5 geschorste ambtsdragers goed voorstellen. Wel vreemd dat je daarom geschorst moet worden.
Rosa
Nog vreemder dat de 5 geschorste ambstdragers zondags een eigen kerkdienst beleggen en de gemeenteleden van Zwolle dwingen te kiezen. Is dit de juiste weg? Nog belangrijker om te vragen: wil de Here deze weg?
Johan
ik vindt dat niet vreemd, iedereen moet continu kiezen.
Ja dat is de juiste weg. En ik ben er van overtuigd dat deze 5 ambtsdragers zich precies dit hebben afgevraagd voor ze hiertoe zijn overgegaan.
Rosa
Volgens mij denken we niet gelijk. Bij een ‘voorlopige’ schorsing is het toch zo dat je je eerst bij het besluit neerlegt (hoe treurig, erg of fout deze schorsing ook kan zijn) en dan de kerkelijke weg zoekt om aan te geven en te bewijzen dat de schorsing niet goed is. Heb ik het verkeerd?
Op deze manier bewaar je ook vrede in de kerk en dwing je ook geen gemeenteleden om een keuze te maken waar ze niet aan toe zijn omdat ze niets (of niet genoeg) van de zaak af weten. Ik denk ook dat je op deze manier nog het beste de eenheid in de gemeente kan bewaren. Want dat is toch ook wat de Here van je vraagt. Als je gelijk andere kerkdiensten gaat beleggen is de gemeente binnen 1 dag gescheurd. En zie dan nog maar eens bij elkaar te komen!
Johan
Ik heb zo maar eens het idee dat dit al langer speelt dan wat blijkt uit het bericht van het ND.
Het eerste atikel van Ds de Marie is al wat ouder, er staat helaas op de website geen datum bij.
Zowel Ds Hoogendoorn als Ds v.d. Wolf spraken er juist over dat ze open staan om met de GKH te praten, de artikelen van Ds de Marie lieten echter zien dat hij er niet toe genegen was.
Zoals je niet 123 geschost wordt, zo beleg je ook niet 123 kerkdiensten. Voorlopige schorsing is een raar begrip, je wordt geschorst of niet.
ik citeer nog een stukje dat volgens mij duidelijk maakt hoe deze geschorsten er over dachten:
“Op de vraag of het niet wijs was geweest van de geschorste ambtsdragers in de tussentijd geen eigen kerkdiensten te beleggen, zegt Sebens: ,,Aangezien wij de schorsing niet als wettig kunnen erkennen, wilden wij trouw blijven aan ons ambt. We zijn geroepen de gemeente te verzorgen, wij kunnen haar niet in de steek laten.””
Rosa
Hoe kunt u er dan van overtuigd zijn dat de 5 ambstdragers de juiste keus hebben gemaakt? Haalt u uw overtuiging uit de Bijbel of uit wat mensen zeggen. Uiteindelijk weten we allebei niet precies welke zaak er in Zwolle speelt. Toch?
Johan
Mijn overtuiging is gebaseerd op de Bijbel (de opdracht om eenheid te zoeken met andere ware gelovigen) en deze gegevens uit het ND: “De Marie is de initiatiefnemers van dit nieuwe verband – ds. René van der Wolf, die zondag als predikant in Hardenberg aantreedt, en ds. Egbert Hoogendoorn uit Kampen – in commentaren in kerkblad De Bazuin hard aangevallen, overigens na kritiek van beide predikanten op de hersteld-gereformeerden. De kritiek van De Marie steekt een deel van ambtsdragers en kerkleden in Zwolle, die vinden dat beide groepen met elkaar dienen te praten zonder oordeel vooraf.
Klein
Volgens Sebens gaat het er in de kern van de zaak om: hoe behoud je de eenheid, en hoe zoek je haar. Hij erkent dat die eenheid zondag ver te zoeken was. ,,En toch zoeken we die eenheid met allen die met ons op dezelfde grondslag willen staan. Die eenheid zoeken we ook te herstellen.””
Sebens is een van de geschorste ouderlingen, en ik heb de artikelen van ds de Marie gelezen, en ds Hoogendoorn en ds v.d. Wolf horen spreken.
g. siesling
Waarom praat u en uw genoten op de sites van 1 in waarheid (wat een pretentie), gereformeerd blijven (iets anders dan christelijk blijven?) en ook deze site zoveel over het woord en zo weinig over de daad? Achten we de ander uitnemender dan onszelf (preken die breken)? De belastingopgave komt er weer aan: daar eens over schrijven? Zullen we elkaar daar wat meer over aanspreken en opbouwen? Dat helpt meer dan nog gereformeerder willen zijn, of gereformeerdst of gehersteld hersteld gereformeerdst.
Johan
Het Woord, Zijn Woord, is ons uitgangspunt, de richtlijn voor ons handelen, daar moeten we dicht bij blijven. Over welke daad zouden we moeten praten? Kunt u dit toelichten?
Op de vraag of we ons uitnemender achten dan de ander kan ik alleen voor mij zelf spreken, ik bid van harte van niet. Mocht het wel zo lijken of blijken wordt ik daar graag op aangesproken.
De verwijzing naar preken die breken zie ik niet zo 123, als u dit kunt specificeren kan ik er wellicht op antwoorden, maar ik ben niet de schrijver van dat stuk.
Het verband met de belasting opgave zie ik niet zo 123. De Here Jezus is er heel duidelijk over: “Toen zeide Hij tot hen: Geeft dan de keizer wat des keizers is, en Gode wat Gods is.” Matteüs 22:21 vergelijk Marcus 12:17 en Lucas 20:25. Wat zou u daarover aan anderen willen schrijven?
Niemand wil gereformeerder zijn, of gereformeerdst. We willen de Heere dienen zoals Hij dat ons bevolen heeft.
L A Spoelman
Even een paar opmerkingen:
Een voorlopige schorsing bestaat kerkrechtelijk niet, wel een tijdelijke. Als er ambtsdragers geschorst moeten worden dient de kerkenraad dit te besluiten en dan goedkeuring vragen aan de genabuurde kerk, dan pas kun je spreken van een tijdelijke of definitieve schorsing, maar een voorlopige schorsing is iets dat alleen maar kan opkomen in geesten die hiërachisch denken. Terecht gaan de 5 z.g.n. geschorste kr leden kerkdiensten beleggen ze blijven hun roeping trouw.
Henk 50
Vanaf een afstand lees ik over de verdrietige gebeurtenissen in Zwolle. Hoe het allemaal kerkrechtelijk in elkaar zit kan ik niet echt beoordelen.
Ik kan alleen maar zeggen dat het pijn doet om te lezen dat er zóveel tijd en energie wordt gestoken in deze kerkelijke spanningen, volgens mij een kerkelijke broederstrijd.
In een wereld die van God vervreemd raakt is het juist nodig dat we een lichtend licht zijn. Dat staat nu onder druk.
Een oordeel over wie, wat, waar kan en wil ik niet geven. God kent de harten.