ZEVENBERGEN – Ds. Gerard Snip dreigt over een halfjaar zonder pensioen te zitten, doordat hij jarenlang in Canada werkte. ,,Ik vind het heel verdrietig als de kerk van Zevenbergen hier uiteindelijk voor op moet draaien.”
Aldus de aanhef in het ND in dit artikel
Hoe zo overgerguleerd? Waar is de tijd dat de kerken zorgden dat hun predikanten niets te kort kwamen?
Bravo voor GKv Zevenbergen die wel verantwoording neemt, maar de VSE moest zich schamen dat ze zich op deze manier achter regeltjes verschuilen. Ik hoop en bid dat de VSE donderdag door haar leden tot de orde wordt geroepen.
Eelco
Toch verbaas ik me wel een beetje over de verwoording van een en ander. Ik kan me best voorstellen dat het niet krijgen van een pensioen vervelend is. Ik ken echter zat mensen die geen pensioen gaan krijgen. Ds.Snip krijgt wel AOW. Hij zal misschien wat zuiniger aan moeten doen dan hij oorspronkeijk gepland had. Maar koppen als. Ik heb ook nooit van ds. Snip begrepen dat hij voor al die werklozen opkomt die – in tegenstelling tot hem – rond moeten komen van een uitkeringtje. Snip heeft tenminste jarenlang een fatsoenlijk salaris genoten en “dreigt” nu genoegen te moeten nemen met “slechts” een AOW-uitkering.
Johan
Het gaat om het niet krijgen van een pensioen waar wel voor is betaald. Jij raakt toch ook pensioen opgebouwd bij een vorige werkgever niet kwijt?
Eelco
Heel simpel: Als de man recht heeft op een pensioon kan hij desnoods via de rechter het afdwingen. Waar is dan het probleem? Ik krijg – zoals de zaken er nu voorstaan – geen pensioen. Vrienden en vriendinnen van me ook niet. Deal with it! Er zijn ergere dingen in het leven. God zorgt heus wel voor je. Wat me verbaast is de heilige verontwaardiging die dit bij sommingen blijkbaar oproept. In preken wordt me soms te verstaan gegeven dat ik nergens recht op heb. Alles is genade. Staken voor meer loon wordt in de gereformeerde traditie vaak afgewezen. Je moet blij zijn met wat je hebt (als je een uitkering hebt. Ds. Snip krijgt AOW. Dat is heus voldoende om van te leven, En nogmaals: als hij “recht” heeft op het geld kan hij naar de rechter stappen. Als die hem gelijk geeft, gun ik )met mijn uitkeringtje, zonder pensioen) hem het geld van harte. Als de rechter het hem niet toekent, ga ik echt geen medelijden met hem krijgen en Zevenbergen of wie dan ook maar van gebrek aan naastenliefde betichten.
Johan
Het probleem zit hem juist in het feit dat er zo moeilijk over gedaan wordt.
Als je geen pensioen opbouwt krijg je het ook niet, maar als je er wel voor betaald, behoor je het ook te krijgen.
Eelco
Beste Johan,
Ik begrijp je reactie niet helemaal. Als je hebt betaald voor je pensioen behoor je het te krijgen. Maar is dat niet een te simpele voorstelling van zaken? Een vraagje: aan wie heeft Snip dat geld dan betaald? Aan de VSE? Al die jaren lang? Als Snip jarenlang geld heeft betaald aan de VSE toe hij in Canada was, heb je gelijk. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Dat is nou juist het punt. Ik geef je een ander voorbeeldje. Een vrieding van me heeft een moeder die jarenlang in Indonesie heeft gewoond. Sinds 1962 woont ze – goed geintegreerd – in Nederland. Omdat ze niet haar hele leven in Nederland heeft gewoond krijgt ze niet volledig AOW. Dat moet aangevuld worden door de Sociale Dienst. Je hebt nou eenmaal te maken met regeltjes. Die regeltjes leiden er in Snip’s geval toe dat zijn pensioen in gevaar komt. Nou jammer dan. Hij had beter moeten opletten. En ik eindig voor de derde keer met: Als hij er wel recht op heeft moet hij gewoon naar de rechter stappen. Maar ik vermoed dat de zaak ingewikkelder ligt dan je nu voorwend.
Johan
Eelco,
het gaat mij hier om:
“VSE betaalt dus niet voor de elf jaar in Canada, maar ook over de zeventien jaar die Snip daarvoor in Nederland heeft gewerkt, komt geen uitkering.”
Dat ze niet betalen voor het canadese gedeelte kan ik nog wel begrijpen, maar de periode van de eerste 17 jaar
daar kan ik echt niet bij.